Sosialidemokraatit voittivat äärimmäisen oikeiston vain niukasti äskettäisen äänestyksen aikana Suomessa. Tulos on jälleen todiste hälyttävästä trendistä ennen ensi kuun Euroopan parlamentin vaaleja, sanoo DW: n Bernd Riegert.

Ensi silmäyksellä näyttää siltä, ​​että sosiaalidemokraattien – jotka kamppailevat kaikkialla Euroopassa – pitäisi olla tyytyväisiä, että yksi heidän puolueistaan ​​on vihdoin voittanut vaalit. Suomen sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) on todellakin vahvin puolue maan uudessa parlamentissa, mutta vain alle 18 prosentin äänimäärällä se saa vain 40 paikkaa 200 paikasta. Tämä tarkoittaa, että heillä ei ole kaukana enemmistöstä.

Suomen vaalit

Tarkempi tarkastelu osoittaa, että äärioikeistolainen Perussuomalainen puolue on vain 0,2 prosenttiyksikköä jäljessä SPD: stä ja sillä on 39 paikkaa parlamentissa. Ei siis ole syytä iloita etenkään liberaalimpien, vakiintuneiden hallitusten puolesta, joita äänestäjät ovat kurittaneet taloudellisesta menestyksestä huolimatta. Jakautumisen ja kaksi vuotta sitten tapahtuneen radikalisoitumisen jälkeen perussuomalaiset ovat nousseet takaisin huonoista mielipidemittauksista.

Maahanmuutto hallitsee keskustelua

Perussuomalaisten uusi puoluejohtaja, Jussi Halla-aho, filosofi, joka on aiemmin tuomittu ja saanut sakkoja etnisen vihan ja jumalanpilkan yllyttämisestä, kokoontui kampanjan aikana maahanmuuttokysymyksen ympärille. Vuoden alussa perussuomalaiset äänestivät 10 prosentilla, mutta sitten korkean profiilin rikosasio johti keskusteluun turvapaikanhakijoista ja rikollisista siirtolaisista. Poliisin tilastojen mukaan 18 prosenttia rikollisista on siirtolaisia, kun taas maahanmuuttajat muodostavat alle 3 prosenttia väestöstä. Bernd Riegert on DW: n eurooppalainen kirjeenvaihtaja

Voidakseen ääniä Halla-aho käytti samaa strategiaa, jota monet oikeistopopulistiset puolueet käyttävät: suhteettoman suuret ja yleisttävät rikollisen turvapaikanhakijoiden todelliset ongelmat. Yhtäkkiä kaikista maahanmuuttajista tuli mahdollisia seksuaalirikollisia, Suomen kansaa uhkasi muslimien “hyökkäys”. Todelliset luvut eivät tue näitä väitteitä, mutta mantraa oli kuitenkin helppo toistaa: “Suomi ensin”.

Vuodesta 2015 lähtien ja kun maahanmuutto on lisääntynyt huomattavasti Suomessa, Helsingin liberaali hallitus, kuten kaikki muutkin Euroopan hallitukset, on kiristänyt turvapaikkalakeja, helpottanut karkotuksia ja käynnistänyt kotouttamisohjelmia. Kuten kaikkialla Euroopan unionissa, uusien tulijoiden määrä Euroopan ulkopuolisista maista on laskenut jyrkästi sen jälkeen, mutta Hallo-ahon kaltainen oikeistolainen populisti voi silti saada tukea. Valitettavasti tämä ilmiö ei suinkaan rajoitu Suomeen.

Se, että suurin osa maahanmuuttajista on viime vuosina tullut Venäjältä ja Ukrainasta – ei muslimimaailmasta – ei vaikuttanut Suomen vaalikampanjaan.

Perustamispuolueet voivat kamppailla

Kuusi viikkoa ennen Euroopan parlamentin vaaleja Suomen parlamentin äänestystulokset viittaavat trendiin kaikkialla EU: ssa-maltillisemmat hallituspuolueet epäonnistuvat, oppositiopuolueet saavat valtaa ja äärioikeistolaiset populistit voittavat keskimääräistä nopeammin.

Ihmiset ovat ilmeisesti tyytymättömiä hallitukseensa; he haluavat muutosta, vaikka heidän turvattomuuden tunteensa eivät aina perustu tosiasioille.