Suomen presidentti Sauli Niinisto on hyväksynyt pääministeri Antti Rinnen eroa. Niinisto on pyytänyt nykyistä hallintoa jatkamaan väliaikaisena hallituksena, kunnes uusi on valmis.

Suomen pääministeri Antti Rinne eroaa tehtävästään ja pyytää hallituksen eroa, presidentti Sauli Niiniston kanslia sanoi tiistaina.

Suomen keskustapuolue, joka on osa Pohjoismaiden viiden puolueen hallituksia, oli menettänyt luottamuksensa Rinneen, joka oli joutunut paineen vuoksi hallituksen kahden viikon postilakon käsittelystä.

“Keskusta olisi iloinen, jos pääministeri eroisi ja he voisivat jatkaa samalla hallituksen ohjelmalla ja liittoutumalla.”

Rinnen eroaminen

Kesäkuussa virkaansa aloittanut Rinne tapasi Niiniston presidentinpalatsissa ja ilmoitti eroavansa. Tämä ilmoitus sai aikaan Rinnen sosiaalidemokraattien, keskustapuolueen, vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisten muodostaman hallituksen virallisen eroamisen. Suomen kansanpuolue.

Niinisto hyväksyi eroamispyynnön, mutta pyysi Rinnen kabinettia “jatkamaan väliaikaisena hallituksena, että uusi hallitus on olemassa”.

Rinnen eroaminen

Luottamuksen menettäminen

Puhuessaan toimittajille maanantaina Rinne sanoi, että Suomen Keskuspuolueen tuen menettäminen johti hänen eroamiseen.

“Kaikki hallitukset puolueet luottavat minuun, paitsi Keskusta. Kun minulle kerrottiin, että he eivät enää luota minuun, tein päätöksen erota”, Rinne sanoi.

Hän lisäsi, että koalitio on sitoutunut pitämään hallinnon. “Jos (minun) pääministerini vaarantaa hallitusohjelman, on parempi välttää sitä”, Rinne sanoi.
Niinisto kiitti Rinneä “lyhyestä mutta monesta hyvän yhteistyön hetkestä”.

Kiista postipalvelusta: Rinne on saanut viime viikkoina kovaa kritiikkiä siitä, miten hän ja toinen puolueen jäsen kohtelivat kahden viikon lakkoa marraskuussa, johon osallistuivat Suomen valtion postipalvelun työntekijät. Lakko levisi myös kansalliselle lentoyhtiölle, Finnairille ja muille toimialoille ennen kiistan ratkaisua viime viikolla.

Pakko: Aiemmin tiistaina Suomen Keskusta sanoi menettäneensä luottamuksensa Rinneen. Liike kohdistui pääministeriin, ei sosiaalidemokraateihin. “Luottamuksen menettäminen” ei ole muodollinen menettely Suomessa, kuten epäluottamuslause, jota nähdään muissa parlamentaarisissa valtioissa.

Suomi: Venäläiset tulevat

EU: n seuraukset: Suomen poliittinen kriisi tulee Euroopan unionille hankalaan aikaan. Suomella, joka toimii blokin kiertävänä puheenjohtajana vuoden loppuun saakka, on keskeinen rooli uuden EU: n talousarvion vahvistamisessa.

Mitä seuraavaksi tapahtuu: Keskusta ei todennäköisesti vaadi uusia vaaleja ja on ilmaissut halunsa pysyä koalitiohallituksessa. Sen sijaan Suomen eduskunnan on määrä valita uusi pääministeri ensi viikolla. Sanna Marin, Rinnen sosiaalidemokraattien jäsen ja Suomen liikenne- ja viestintäministeri, nähdään edelläkävijänä pääministerin tilalle.